Misterij Sheakespearove lule: Pisac konzumirao kanabis?

13 Avgust 2015
nexus

Autor: Irena Dujmušić

Forenzičkom tehnologijom je ustanovljeno da se u lulama iz 17. stoljeća, koje su pronađene na području Stratford-upon-Avon i okolici, pušio ne samo duhan, već i lišće koke te kanabis. Neke od tih lula su pronađene u vrtu samog Shakespeara, a nedvojbeno je potvrđeno da se u njima pušio kanabis.

Plinska kromatografija sa spektrometrijom masa koja se koristila u postupku određivanja ostataka pronađenih u lulama je toliko osjetljiva da može otkriti tragove iako su stari preko 400 godina. U ovoj analizi su sudjelovala trojica znanstvenika - Profesor Francis Thackeray i Nicholas van der Merwe te inspektor Tommy van der Merwe. Materijale za analizu su dobili na posudbu, iz Shakespeareovog rodnog grada.

Autor rada, Francis Thackeray, objavio je svoje nalaze u Južnoafričkom žurnalu za znanost, a u njemu navodi kako su pronašli kanabis u osam uzoraka, nikotin u najmanje jednom uzorku te lišće koke u dva uzorka. Niti jedna od lula s uzorcima lišća koke nije potekla iz Shakespearovog vrta, no zato četiri lule s kanabisom jesu. Profesor Thackeray dalje nagađa da je Shakespeare možda bio svjestan moguće štetnih učinaka kokaina te da je moguće da je preferirao marihuanu kao biljku sa svojstvima koja potiču um. Ove prijedloge temelji na književnim indikacijama, na primjer, u 76. sonetu Shakespeare piše o "mašti u poznatom korovu", što se može tumačiti da je bio spreman koristiti "korov" za kreativno pisanje. U istom sonetu misli da Shakespeare nije želio biti povezan s "čudnim spojevima", što se može tumačiti s čudnim drogama, u što bi mogao pripadati i kokain.

Dakle, kemijska analiza ostataka u glinenim lulama koje su se koristile početkom 17. stoljeća potvrđuje da su se razne biljke pušile u to doba. Možda bi književne analize i kemijske znanosti u suradnji mogle biti obostrano korisne, te doprinijeti boljem razumijevanju Shakespearea i njegovih suvremenika.

Izvori: The Independent, Mirror

 

Izvor: nexus svjetlost 

Povezani članci (by tag)

Top