Slovenija je groteskna karikatura velikih, pokvarenih država!
Istaknuto

23 Decembar 2015

Na bodljikavoj žici koju je Slovenija postavila duž granice sa Hrvatskom svakodnevno ugibaju divlje životinje, dok prvotna namjena žičane barijere - sprječavanje izbjeglica da ilegalno prelaze granicu - nije dala nikakav rezultat, obzirom da izbjeglice već odavno u Sloveniju ne stižu preko takozvanih zelenih granica, nego ih Hrvatska, u okviru dogovora sa susjednom zemljom, prevozi vlakovima.

U isto vrijeme, istraživanja javnog mnijenja u Sloveniji pokazuju da čak 80 posto ispitanih slovenskih građana podržava politiku "žilet - žice". Za mišljenje o politici bodljikave žice Lupiga je pitao slovenski umjetnički kolektiv Laibach, iz kojeg poručuju da će Slovenija na kraju, sva umotana u bodljikavu žicu, nadmudriti sama sebe. Evo kratkog razgovora s Laibachom.

Lupiga: Kakva je to država koja postavlja bodljikavu žicu na svoje granice, odnosno kakav je to svijet koji se od izbjeglica brani bodljikavom žicom?

Laibach: Paranoidna, egoistična i narcisoidna država, koja izgleda ne razumije istorijsko značenje i zapravo negira postojanje Auschwitza, a koja će na kraju, sva omotana u žicu, nadmudriti samu sebe.

Lupiga: Mislite li da ulazimo u političko razdoblje koje će biti bitno drugačije od onog u kojem je svijet živio do konca minulog stoljeća?

Laibach: Živimo u svijetu u kojem postoje paralelne realnosti kao i paralelna budućnost - utopijska i distopijska. Koja od njih će prevagnuti ovisi o svima nama.

Laibach za Europu bez granica

Lupiga: Jeste li na svom putu u Sjevernu Koreju vidjeli puno bodljikave žice?

Laibach: Skoro da i ne, osim na granici između Sjeverne i Južne Koreje, gdje je žice toliko da turisti, koje tamo vode sa obje strane, savršeno razumiju da te dvije države ne žive u najboljim, odnosno u prijateljskim odnosima. Bilo bi logično da se takav turistički aranžman uskoro pojavi i na granici između Hrvatske i Slovenije. Nitko se tome više ne bi čudio.

Lupiga: Kako komentirate rezultate istraživanja javnog mnijenja koji kažu da 80 posto slovenskih građana odobrava postavljanje bodljikave žice?

Laibach: Kao tragične. Kratkovidna nacija, groteskna karikatura velikih pokvarenih država.

Lupiga: Kakav je Vaš stav prema postavljanju bodljikave žice i spremate li kakav umjetnički akt na ovu temu?

Laibach: Devetog februara pripremamo tematski koncert u glavnome gradu Europe, u Bruslelu, sa simfonijskim orkestrom i sa radnim naslovom 'Europa bez granica'. Bodljikava žica mora pasti, kao i granica između Hrvatske i Slovenije!

Lupiga.Com

Top