ABDULAH SIDRAN: NOBELOVA NAGRADA ZA UBIJANJE NARODA U POJAM

11 Juli 2015

Treba pokrenuti ozbiljnu inicijativu i Nobelovom komitetu, napismeno – evo se javno kandidujem da uradim prateću studiju koja dokazuje opravdanost i razložnost prijedloga – predložiti da ustanovi i počne dodjeljivati nagradu posebne vrste.

Zvala bi se nagradom ZA UBIJANJE NARODA U POJAM i dodjeljivala bi se onim osobama i institucijama koje su tome u istoriji čovječanstva veoma značajnom fenomenu u proteklom periodu dale najveći doprinos.

Naravno da bi se u najužoj konkurenciji za dobijanje nagrade odmah našli svi koji su se od kraja posljednjih decenija XX stoljeća pa do danas bavili državom BiH i tu se ne bi smjela praviti razlika između inozemnih i kandidata sa domaćeg terena.

Nagrada bi se mogla ustanoviti ovoga trena, ali sa njenim dodjeljivanjem se nipošto ne bi smjelo žuriti. Zašto ? Zato što se mora voditi računa o tome da njen prvi dobitnik – prema značaju svoga dostignuća ! - mora biti takav autoritet da i sama nagrada, ponavljam: NOBELOVA NAGRADA ZA UBIJANJE NARODA U POJAM ! – već od svoga osnutka širom civiliziranog čovječanstva stekne ogroman, do danas nezabilježen ugled i značaj.

Njen prvi dobitnik – zbog toga je potrebno vrijeme, da se on otkrije i pronađe, makar mu se nagrada morala uručivati postuhumno i tek simbolički - morao bi biti onaj ljudski stvor koji je smislio ŠALTER. To je – ako je moguće da postoji neko ko ne zna – ona pregrada između građanina i državnog činovnika, sa manjim ili većim otvorom za komunikaciju navedenih subjekata.

Genijalnost ugrađenu u izum šaltera nije potrebno posebno dokazivati. Tehnička rješenja – naročito visina šalterskog otvora - prinuđuju građanina da sagibanjem svoje tijelo dovodi u tragikomičan položaj, neugodan i neodbranjiv s koje ga god strane – od stražnjice ili od glave – napadali tj. analizirali. Ja u to ulaziti neću, a osobe s pokvarenom maštom neka idu dokle god hoće.

Čim Nobelov komitet završi posao sa genijalnim tvorcem Šaltera – biće raspisan tender za naredne godine i ostale kandidate. Puni optimizma očekujemo taj čas.

Bosna nema čega da se plaši. Valjanih kandidata ne može manjkati i nema nikakve sumnje da nam se smiješe nove istorijske pobjede, da su pred nama bolji dani i sretnija vremena.

 

Tekst objavljen uz dozvolu autora, Avaz

Top