BOBA ĐUDERIJA: Kretenuša

29 Juli 2015

Moj brat je moja radost.

Kad je bio mali, branila sam ga od svih i svega. Čak i od ničega. Za svaki slučaj. Nije mu ni ništa smjelo napraviti nešto. Ali ne bi ja sad o dramatičnoj privrženosti sestre prema bratu. To je dosadno. Nego, čisto iz znanstvenih razloga, zadovoljna sam što ga imam. Mada mu se najčešće obraćam sa "kretenu jedan".

Naime, znate ono o bezuvjetnoj ljubavi? E, čovjek se skoro smrzne kad shvati da se to može osjećati i prema nekome koga nisi rodio. A fantastično je, neprocjenjivo otkriće da ti na nečije prisustvo u životu sve u tebi pleše od veselja, raduje se, prevrće u zraku. Potpuno bezrazložno, samo zato što je nešto - tu.

On, naravno, uopće ne zaslužuje ove moje veličanstvene emocije jer je, kao što već napomenuh, kreten. Dobro, ako njega pitate, kreten sam ja. Kaže, nedavno na Hvaru sretne frendicu koju dugo nije vidio. Zastanu, gdje si, kako si, šta ima. Ispričala ona njemu sve o sebi, na brzinu i ukratko, pa dođe red na njega. Međutim, o čemu god on krene pričati, ona ga prekine i kaže "Znam, znam."

"Kako znaš, ženo božja, pa nismo se vidili ni čuli misecima?"

"Je, al' čitala san na fejzbuku."

Onda me je nazvao, i rekao:"Slušaj, kretenušo, prestani pisat o meni po fejzbuku, jasno?"

Ja sam rekla da jasno i nastavila pisat o njemu po fejzbuku. To zato što sam, pogađate, kretenuša.

Prije desetak dana ja u Sarajevu, svratio i brat. Upoznajem ga ja sa ljudima, a na svaki njegov pokušaj da im se detaljnije predstavi, oni u zboru "Znamo, znamo, čitali smo na fejzbuku". Potpuno nesretan i isfrustriran, utone u duboku šutnju. Kaže, uništila si mi socijalne kontakte. Nemam ljudima šta pričat. Cila regija zna sve o meni. Ja ne znan kako to zaustavit ni kako bi te uopće nazva. Kažem ja, možda kretenušom? A uostalom, nije istina da cila regija zna sve o tebi, na primjer na fejsu nemam baš puno prijateja iz Slovenije, a zamisli tek sve one jude iz štajaznan Južne Amerike ili iz Burkine Faso ili sa Grenlanda ili iz Amazone koji uopće ne znaju ništa o tebi.

On me gleda onim pogledom kojeg znam još iz našeg djetinjstva, kad je jasno da je spreman počinit sestrocid.

U to se društvu pridruži još jedan prijatelj. Upoznam ga s bratom, brat mu nevoljno pruži ruku, zna da mu nema šta reć. Međutim, taj čovjek mi nije na frend listi na fejsu, i, zainteresiranim tonom obrati se bratu:

"I onda, čime se ti baviš u životu?"

Brat vrisne, baci mu se oko vrata, grli ga i ljubi, naručuje mu piće. Ček, ti ne znaš čime se bavim? Osupnuti lik kaže "Ne znam, oprosti. Jesam li trebao znati?" "Ne!!!" urlikne presretni brat. Približi stolicu neinformiranom junaku, nalakti se i počne pričati, kroz suze, kako već godinama nije sreo čovjeka koji ne zna ništa o njemu.

Što je dalje bilo ne mogu vam pričat jer nisam kretenuša da pišem o vlastitom bratu po fejzbuku.

 

http://nisantetila.blogspot.hr

Top