DAMIR NIKŠIĆ: JEDNO NOVO "U IME NARODA"
Istaknuto

06 Oktobar 2015

Barem da ulože u obrazovanje.
Ali toliko su zavrnuli pipe prema nama ovamo da se više ni mozgovi nit' preljevaju nit' odljevaju. Nema se više šta odliti.
A kipi pamet iz nas: svi pametnjakovići.

Provincijalci u pravilu visoko lete. Ni do koljena im nisam. Racionalnost, objektivnost i osjećaj za realnost su najveći hendikepi na domaćem terenu.

Uostalom 'ta se imaš vraćat' tamo odakle svi pametnjakovići žele da odu? Tamo gdje te sama činjenica što si "odlučio" da odeš "negdje bolje" čini pametnijim, mudrijim i kvalifikovanijim od onog jade koji još dotle, do te odluke, nije k'o biva uspio intelektualno da dobaci.

To ti je važnije od diplome - to da si ti k'o biva nešto "odlučio" u svom životu. Ti i još nekoliko miliona njih.

Slobodno stani u kolonu.

Ima i onih koji se vade na strogi lokal-patriotizam i uvjeravaju sebe i ostale da im je CV rodni list. Štoćereć: najvažnije što su u životu uradili nije to da su diplomirali, magistrirali, doktorirali već da su se rodili u "Centru".

To bi im valjda trebalo garantovati neko dobro radno mjesto u gradu, a ako ne - onda se radi o velikoj nepravdi.

Oni trube okolo da nikuda neće ići, sude, osuđuju i preziru one koji odlaze - sve dok im se i samima ne pruži prilika, dok im neko ne ponudi nešto "vani". Onda se ufate noge i samo nestanu iz grada. Ko vele: pričaćemo, ima vremena...

Barem da država uloži u obrazovanje pa ne bi morala kreirati radna mjesta.

Pametna i savjesna djeca bi sebi našla poslove po svijetu, a ona još pametnija i savjesnija bi se uhvatila u koštac sa ovim mentalnim korovom i porocima ovdje, iskrčila sebi slobodnu teritoriju (čitaj: radni prostor) koji nisu zauzeli i okupirali krezubi, zadrigli, neokupani pećinski okupatori, troglodajti sa trigliceridima, nikotinom, alkoholom, drogama, ideologijama ili vjerskim fanatizmima intoksiniranim mozgovima i u tom oslobođenom radnom prostoru, na toj "slobodnoj teritoriji" bi posijali klicu neke kulture, neke radne svijesti, savjesti i navike, nekih građanskih vrlina i odgovornosti. Ali izgleda da to "vlastima" nije u interesu.

Partije na vlasti, kao zakonodavna i izvršna "vlast" i "zakonski vlasnici konstitutivnih naroda" preferiraju ovaj težačko-zemljački univerzitet koji proizvodi sluge, kmetove, odanike i podanike - po srednjovjekovnom vremenu.

Njihovi ljudi na svim pozicijama, u svim odborima i komisijama vode ovu zemlju čvrsto i samouvjereno. Kuda?

"Zna se kuda! Sve se zna! Narod zna! "

To je jedna nova Inteligencija. To je jedno novo: "u ime naroda". Oni jednostavno poznaju "narodni ukus" i znaju bolje narodu ugoditi. Ti si u toj ljubavnoj vezi potpuno suvišan. Bodeš oči. Upadaš u kadar. Još samo da tebe izbace iz slike grada i - prava seoska idila.

Barem da ulože u obrazovanje.

Možda bi onda neko nekad u ovoj zemlji i skont'o o čemu zapravo pričamo kada ovako trubimo... Možda bi za kojih dvadesetak godina imali s kim pred smrt da popričamo na frekvenciji zdrave pameti...

Bogami, ako ovako nastavi, crno nam se piše u toj "boljoj budućnosti".

Top