ELVIS HADŽIĆ: FALI MI DODIČAK K’O CIPELI KAMIČAK

24 Septembar 2015

Nešto mi se Dodik sve manje pojavljuje po prozorima na Fejsbuku. A do neki dan nisam mogao srolati profil da mi se ne ukaže njegova simpatična faca bar desetak puta. Te prijeti da se otcijepi, te pjevao opet na svadbi, te izjavio da Bosanski ne postoji, te bio s Kustom, bio sa Putinom, rekao ovo rekao ono, nije čovjek kafu s ćeifom mogao popiti da ti je on ne zasladi.

U zadnje vrijeme se pojavi tu i tamo, uglavnom da pljucne po svemu bosanskom, isto kukavica iz rupe na zidnom satu. Nekada je bio tačan i precizan, sad proviri na poneku provokaciju, iskuka se pošteno, da nije džabe izlazio, i onda opet u rupu. Ne vidim mu kljuna po nekoliko dana, čudno mi pravo, bezbeli je raja u Srpskoj napokon skontala da još uvijek žive u istoj državi. Ili je to, ili se ušutio otkako se one izbjeglice vrte uzduž Drine i Save. Sve čovjek konta sad će i on glumiti humanitarca, kao brat mu Vučić, to su veliki poeni za EU, ali kakvi ― Dodik se po tom pitanju ne izjašnjava, samo mudro ćuti. Nije lud, ovo je invazija muslimana, ko će to čistiti kasnije?!

A nije se ni Bakir baš nešto angažovao da pripomogne braći muslimanima. Čini se da je Bakir ovom zadnjom pobjedom napokon dokazao da on nije samo babin sin, već da je i sam postao Babo. Bakir Babo. Dok se to ne utvrdi, izbjeglice neka idu preko Srbije i Hrvatske. On nikom ništa nije sposoban riješiti ni za još tri mandata, akobogda, inšalah.

Uistinu, njih dvojica, Bakir i Mile, trebali bi da se ugledaju na svoje drage komšije. Milanović i Vučić svakako trebaju uzor da budu; to kako se oni složno ne slažu oko krucijalnih pitanja, u ovom slučaju izbjeglica, i kako se samo ljubazno ne podnose i kulturno prepiru preko novina i tuđih leđa, mrze se iz ljubavi i poštuju iz mržnje, maltene k’o Slobo i Franjo, ljepota ih je gladati! Tako to treba, a ne k’o Baki i Maki.

Doduše, Bakir je prisutan u eteru, on je trenutno gospodar prstenova. Onom iz Avaza je pokazao zube, a Dodiku srednji prst. Hobit je postao Babo. Ima i onaj glavni prsten, pa kad ga navuče ne vidi se ni on, isto k’o Dodik. A Dodik je Harry Potter, on ima plašt. Uglavnom, obojica imaju sposobnost da budu nevidljivi. Sad će Dodik skinuti plašt da čestita Bakiru Kurban-bajram, a onda će i Bakir skinuti prsten za kakvu krsnu slavu, tako to rade pravi čarobnjaci. Bakir će možda zaklati i kakvu svoju ovcu izbjeglicama za kurban, samo neka Dodik čvrsto drži granice! Granice se mogu odbraniti samo ako su čarobnjaci u koaliciji, kao nekada njihovi mentori što su bili. Pa makar i pod plaštom...

Tako to treba, tako to ide: za kurban ― ovce, za slavu ― svinje, svakom svoje i svako svoje. Ne daj, bože, da mi ’vamo u dijaspori čujemo da šta dobro iz Bosne dođe osim sporta! Nije red da ova izbjeglička kriza remeti ravnotežu i naruši nemir. Stanje treba da bude onakvo kako je Sveta Koalicija davno propisala: neodrživo i nestabilno. U JEDINSTVU JE SNAGA! Samo tako se balans može održati! Jer, u našeg ruralca je možda kratka pamet i kratka memorija, ali je zato i fitilj kratak, valja u to neizmjenično kresati i puhati, nije mala zajebancija, a ni posao za jednog. Bosna se brani na granicama Srpske! A poslije ćemo se opet cijepati, o tom-potom.

 

 

http://balkancoexist.blogspot.com/

Top