JOVANA NASTASIJEVIĆ: BALUN I FUDBAL
Istaknuto

08 Septembar 2016

Kaže žmu, kakva je to buva, da ovde ljudi loše žive? Svako malo teren za fudbal, i to ne makar kakav, nego baš baš teren, gomile igraju, i to ne makar kako, već za stati i gledati igraju. A na svakom terenu - reflektori.

- I to stalno tako svetli? - pita.

- Pa ne, samo dok igraju. I kad je mrak, naravno.

- Aha. A koliko oni to tako... igraju, u proseku?

- Pa stalno.

- A nemaju posao?

- I imaju i nemaju. Više nemaju no što imaju. Ali balun je balun. Za njega uvek mora biti vremena. I reflektora.

- Bal...šta?

- Balun. Ovde tako zovu fudbal. Ball, balun, lopta, capisci?...

Vidiš kako ti jezici ustvari uopšte nemaju granica, kad bolje pogledaš.

I onda aj kani mu neku i o Hajduku, te čemu je sve kadra studentska euforija, i kako sport i kafane ustvari uopšte nisu daleki pojmovi, posebno kad se sport rodi u kafani. Tako ti je fudbal tu ostao jedina priznata igra balunom, ostalo...je došlo kasnije. Košarka, na primer, ali to ćemo kad te budem odvela na Gripe.

I uščudi se čovek, a kako i ne bi. Kakav svet. Više nemaju no što imaju, a piče fudbal. ...Balun. Pa još pod reflektorima, ko da su svi u Hajduka. Ništa štednja.

A u Nemačkoj, brate, znaš koji bi ti cirkus napravili da hoćeš jednu lampu da pobodeš di je tebi milo?! Ostane ti far na autu upaljen u neka doba, odma se dignu ekološke organizacije i penzionerske dezorganizacije iz kvarta, kuku potrošnja, pa ti baždare sijalicu je l štedljiva il nije, pa onda kucaj pamfle-objašnjenje na sedam strana o tome a zašto ti ima da užežeš taj far baš u ta doba, dok svi spavaju, radan svet, rano ustaje, majkumu, a ti ćeš tu svetlo da mu piljiš u prozore.

Uglavnom, dok bi izboksao sve dozvole od grada i obavio omanji referendum među penzosima i radnim ljudima glede tvoje sije za fudbal, prošla bi te volja za pikanjem lopte ikad igde u životu. A i ako se zaigraš, ko Ulli Hoeneß, oni s tobom u bajbok. Pa ti igraj, legendo. Moš eventualno pehare u ćeliju poneti.

A ovi, samo igraju. I ne štede ni struju ni euforiju. I niko se ne žali.

E. Vidiš, zato je to balun, a ne fudbal.

Top