JOVANA NASTASIJEVIĆ: KUĆO MOJA, SKUĆICE
Istaknuto

05 Juli 2016

Ne sećam se kad sam se "kućila". Tako nešto kod mene nikad se nije dogodilo.

Sad promenih peškire po kupatilu i skontam, pa ja nemam dva ista peškira. Nemam ni dve iste šolje, niti tanjira, ništa. Okej, vinske čaše su ionako misaona imenica, pokloniše mi već 5-6 kompleta, i sve porazbijam (slučajno), od svake fele mi ostala po jedna, taman sad opet imam 6... ali nejednakih.

Obično sam u prvi samostalni domazluk dovlačila ili "zaboravljala da vratim" posuđe iz porodičnog kontingenta, jednom ili dvaput je mami puk'o film pa mi je kupila neke stvrai ono čisto, da mi ta jazbina liči na kuću. Posle, što sam bivala "samlja" (to je moj, realni izraz za uštogljeni i nadasve pogrešan - "samostalnija"), počinjala sam i ja ponešto da kupujem, ali hej - koji će mi kućenje po tuđim gajbama. Da, uvek sam živela kao podstanar. Osim jednom, a tada sam u tom svom stančiću ispisala pune zidove poezije, koju nikad nigde drugo nisam zabeležila, pa je sledeći stanar (moj podstanar) prekrečio... Moju mladalačku šturm-und-drang poeziju pojeo je valjak.

Uglavnom, eto, tradicija nekućenja prati me i sada, jer žmu i ja zaboravljamo da vratimo posuđe njegovoj kevi, pa je princip isti, nijansa je tek u meridijanu i jeziku nepristojnosti.

Kao što rekoh, jedina kompletnost na koju ja polažem išta pažnje su vinske čaše, pa sam jedno vreme imala za crno, za belo i za šampanjac - ali sam tako nesretno nespretna, da je čudo da mi je ijedna sa tom stopicom preživela. Osim toga, ni drugim sudovima nije baš suđeno da prežive, jer žmu i ja imamo krajnje kreativna dovijanja na temu "ko danas NEĆE prati posuđe", pri čemu nijedan od nas ne voli da gomila bilo kakvu prljavštinu po kući...pa onda često biva da tanjir odleti u smeće, ili ga ja u naletu jebote-ženski-posao-strasti okinem o zid, pa okine i on svoj, i onda slažemo mozaik neispunjenih želja po podu...na sreću, pod je od kamena pa trpi svašta...i lako se prebriše, udvoje, pa nema prepiranja.

Sada inače pijem vino iz šolje.

A jede se iz papirnih tanjira. Bezbednije je.

Top