ABDULAH SIDRAN: JAVNO IZVINJENJE NEPOZNATOM GOSPODINU
Istaknuto

02 Septembar 2015

koji me je dana 28.8. 2015. godine u 8 sati i 20 minuta, na početku ulice M. Busuladžića, dvadesetak metara udaljenosti od kontejnera prema kojima sam u dvije ruke nosio osam najlonskih kesa punih smeća, krećući se iza mojih leđa a u istom pravcu veoma glasno upitao KAKO JE ?

na što sam, osvrnuvši se da provjerim ima li još nekoga na koga bi se moglo odnositi izgovoreno pitanje, uzvratio veoma neveselim JEBENO što je taj očigledno dobronamjerni čovjek razumio kao moj iskaz o trenutnoj nevolji nošenja gomile smeća pa je svoje pitanje ponovio precizirajući KAKO ZDRAVLJE ? a ja ponovo odgovorio istom riječju JEBENO našto me nepoznati gospodin sustigao i vjerujući da sam zle volje zbog tereta koji nosim u rukama pokušao iz moje desne ruke preuzeti komplet od četiri kese smeća i tako olakšati moj neugodni položaj a ja to energično odbio kazavši mu PUSTI ME NA MIRU ČOVJEČE BOŽJI što je on odmah razumio i žurećim korakom prošao desno od kontejnera niz ulicu Asima Ferhatovića prema Pionirskoj dolini, dok sam ja zastao da u kontejnere ubacim svoj jutarnji prtljag. Nisam mu ništa opsovao a možda i jesam te mu se ovim putem i zbog toga izvinjavam.

Narod je mnogo stariji od pojedinca koliko god pojedinac bio star pa je u svojoj višestoljetnoj dokolici smislio jednu pametnu i bezobraznu pjesmicu baš kao stvorenu za slične neugodne ljudske situacije:

Nemoj pušit uzbrdo duhana,
nemoj gonit nizbrdo hajvana
i ne j. stojećke insana!

Očigledno, ovoj je pjesmici neophodno dodati stihove kojima će se kazati da ne valja nikoga ni pozdravljati sleđa, niti mu iz toga pravca i sa te tačke išta dovikivati. Da je i bezobrazno i glupo prisiljavati na razgovor čovjeka koji nosi neki teret i kojemu očigledno nije ni do kakve priče. Da je pored takvoga najbolje proći šutke i napola žmireći. Ako pak smatramo da ga iz bilo kakvih razloga
moramo pozdraviti - dovoljan je jedan suosjećajan klimoglav, i diskretan, prijateljski - rukomah.

 

Tekst objavljen uz dozvolu autora

Top