ABDULAH SIDRAN: LAPSUS CALAMI, KAD GA PIVA ODALAMI

10 Avgust 2015

Kazuje mi Hamo, prijatelj iz djetinjstva, penzionisani veterinar, doktor, mi ga na Vratniku, čim je upisao Veterinu, prozvali Hajvan-hećim, ali mu nadimak kratko trajao. Hajvan-hećim-Hamo. Lijepo. Tri puta H. H.H.H. Ali se nešto ne htjede primit. Osto čovjek – Hamo.

Dobar doktor, a o životu – ne pitaj ! Nema šta ne zna. Kroz životinje – sve o ljudima naučio ! Kratak čibuk u lijevom ćošku usana, desno gust dvored žučkasto-smeđih zuba i nešto kao osmijeh: nikad ne znaš kad se šali a kada govori ozbiljno.

Za zdravu probavu i urednu stolicu najvažnije je, braco moj, redovno i kvalitetno konzumiranje novinarskih izvaljotina iz domaće i strane štampe ili tiska. Ne preskači Avdića, ne propuštaj Burića, onog Bazdulja slobodno i dva i tri puta pročešljaj...nećeš se pokajati ! Bez zdrave probave i uredne stolice – ne računaj da možeš biti zdrav čovjek ! Zato – štampu u ruke, pa u zahod ! Nemaš kud žurit. Kad onaj Avdić – svi kažu da je ponajbolji među novinarima, i načitan čovjek – kad on za onog mog Vratničanina Bugarija kaže da je 'sugestibilan', umjesto 'sugestivan', nemoj da ti smeta. Lapsus calami, kad ga piva odalami ! Nego se nasmij - nemoj da ti smeta, sve to služi narodnome zdravlju i veselju.

Muka je s ovim novim ženskinjem. Sve pametno, lijepo i hrabro – ama ko ih nauči da onako nerazumljivo pričaju ? Vidider ovo ! Pitali mladu rediteljku šta će biti sadržaj njenog novog filma, a ona razvezla:

Ovoga puta želim raditi nešto što se tiče ljubavi i neće biti neka tipična teška bosanska priča. Film, dakle, govori o nekoj postapokaliptičnoj BiH. Zapravo se ponovo bavim pozicijom žene iz perspektive ljubavi, i njene pozicije, pogotovo u nekim ruralnim sredinama, ali i u gradu. Želim napraviti omaž toj njenoj ljepoti i hrabrosti, jer žena u BiH za mene je nekako vječita inspiracija, snaga iz koje crpim dosta toga, nešto čemu se divim...

Šta ovo reče, jesi li ti išta skonto ?

Jesam, kako neću skontat: hoće žena da pravi novi film !

Pa što ništa ne reče, koja joj je priča, o čemu, gdje, kad, zašto ?

Kako ne reče ? Pročitajder ponovo: 'pozicija žene iz perspektive ljubavi i njene pozicije' !

Vidi, vidi, kako mi to promače !? Super-priča ! Jedva čekam da to vidim.

 

Tekst objavljen uz dozvolu autora, Avaz

Top