ABDULAH SIDRAN: LOPOVI SU OZBILJNI I ODGOVORNI LJUDI!

09 Juli 2015

Poštovani gospodine Sidran !

Odmah Vas molim da ne obraćate pažnju na eventualne pravopisne ili tehničke greške koje se događaju pri kucanju rukom pisanog teksta u tastaturu pisaće mašine onda kad je pismopisac star i oštećenoga vida, kao što se radi u mome slučaju.

Također Vas molim da mi oprostite što se ne mogu potpisati vlastitim imenom i prezimenom, a razlog je u tome što ja nisam sasvim anoniman čovjek i što kao takav imam određeni društveni ugled. Ponekad mi se čini da me cio grad lično poznaje.

Penzioner sam već 17 godina, a svoj radni vijek završio sam na jednom od najuglednijih sarajevskih fakulteta u zvanju redovnog profesora. Bolje bi bilo da sam umro onoga dana kad sam otišao u penziju nego što sam doživio to što sam doživio i doživljavam kao penzioner, tj. osoba u statusu umirovljenika. Imati društveni ugled, kao što ga imam ja, a nemati elementarnih uslova za pristojan život, kao što ih nemam ja, imati mjesečnu penziju u iznosu od kojeg se ne mogu podmiriti ni najosnovniji životni troškovi – znači živjeti, tj. čekati smrt u totalnom užasu i poniženju.

Stati pred džamiju pa prositi? Mnogi to mogu, i čine, ali ja, kao ugledan član naše univerzitetske zajednice, ne mogu, barem ćete me Vi razumjeti ! Kolebam se i još nisam prelomio stvar sa narodnom kuhinjom kod tetke-Zilhe, ali mi se ta kombinacija čini prihvatljivom i mogućom, u krajnjoj liniji. Kontejner, za sada, ne dolazi u obzir, mada lično poznajem nekoliko svojih kolega koji u kasnim noćnim satima izlaze i rove po istima.

Zašto Vam ovo pišem?

Zato da odmah prestanete sa kritikama i napadima na one radno aktivne osobe u našem društvu koje kradu, petljaju, varaju i na taj način sebi i svojima osiguravaju ugodnu sadašnjost i sigurnu penzionersku budućnost. Vi njih možete nazivati kakogod hoćete, pa i lopovima, ali je jasno da se radi o OZBILJNIM I ODGOVORNIM ljudima, koji svoju budućnost i sudbinu ne žele ostaviti u tuđim rukama, tj. u rukama jednog propalog režima i njegove naopake vlasti!

U nadi da ćete odmah postupiti prema gornjem prijedlogu, iskreno Vas pozdravljam,

Vaš, M.S.

 

 

Tekst objavljen uz odobrenje autora, Avaz

Top