Printaj ovu stranu

UZEIR HADŽIBEG: ROĐEN U NEVAKAT
Istaknuto

22 Decembar 2015

Neki dan mi nakav curetak nazva selam na sokaku i kad je pogledah, vidim ona Hajrina mlađa, al naka mi drugačija. Usne joj natekle ko da je čela ujela i za jenu i za drugu gubicu. Sva nabrekla. Srećom pa je ne upitah. Da sam je upito ne bi mi više nikad selam nazvala. Bolje ti je šutit na današnji vakat.

U mene je nana Subhija znala rijet: Manite se djeco modanja, sve što zamoda to i izmoda, biva projde. Jedino što nikad ne izmoda je ono što imaš u sebi. Kaka god ti je fasada, ako imaš nešto lijepo u sebi bićeš vazdan lijep, bezbeli.Kad sam se rodio i ona mi zavezala pupak, umotala i kažu da je rekla: Vidi ga što je lijep, rodila ga nana, trepuške mu ko od svile a usta tanka ko da ih je neko dukatom izrezo, dabogda ti meni ostario. Ko biva, birvaktile bilo modorne kad insan ima tanke usne, ko što je bilo plaho kad je kaka cura rumena i podebela, biva zdrava. A danas, moj brate, sve naizvrat. One što su imali golema usta zvali žvalje, a za cure sa debelim usnama bi reci: Vidi joj gubica ko u kobile. Visoke i tanke cure zvali sohama i govorili: Mogla bi ti šćeri prestat rast, ako nastaviš neš se nikad udat, ko će te taku suhu i malokrvnu, mogla bi čojeku pitu s glave jest ako te i jedan htjedne takvu. Ako bi muško dijete bilo bljedunjavo mati bi ga tjeraj da jede mrkvu nebili joj potamnilo, a ako je bilo plavooko nije smjelo nikog ni pogledat širom otvorenih očiju, namah bi mu reci: Zatvori te pendžere duša ti se kroz njih vidi.

U onaj vakat je bilo moderno imat tamne oči, mrk ten,mehak glas i velku glavu, a kod žemskinja tanke usne, rumene obraze, tanak struk i da je malo punija. Mašala.

A danas kad je cura rumena, kažu, vidi seljanke, a kad ima tanke usne ode kod hećima da joj hi napuše. Allahselamet.

Nešto kontam, što ti je rodit se na vakat. Kakav si god, ako si se rodio u vakat bićeš lijep onakav kakvog te je dragi Allah dao a roditelji napravili.

More bit je to ono što kažu rodio se sretan, hairli, pa kakav je god, ono njegovo se plaho begeniše što je u neki drugi vakat bilo za šprdnje.

Dobro je u mene mi nana Subhija rekla: Sve što zamoda to i izmoda. Jedino se malo posefila o onoj ljepoti što imaš u sebi, Meščini da je u ovaj vakat i to izmodalo a došli u modu oni što imaju nako zlo u sebi.

 

hadzibeg.com

Povezani članci (by tag)