UZEIR HADŽIBEG: SA MOG PENDŽERA
Istaknuto

02 Decembar 2015

Pravo veli u mene mi Fata, mogli smo, vala još ostat. Kud sam poletio ko da me je neko željan.

Naj ti je bolje ne ić od svoje kuće. Odeš, vidiš što nikad vidio nisi i onda dumaš taj vakat, baš ko da ti se pamet izokrene pa sve što si mislio da znadeš i umiješ vidiš da ne znaš i ne umiješ. More bit se nekom učini da je neđe bolje i ljepše neg u nas, i sve što trebaš uradit je bit tamo neđe, daleko odavle i riješio si sve brige. Jok bolan ne bio. Tek si se tad uvalio u veći belaj, samo što još ne znaš u šta si se uvalio pa ti se sve čini lahko i potaman. Nekom treba malo da skonta, a nekom više,dok neko nikad ni ne skonta šta ga je i odakle snašlo. Da Bogdom niko nije moro ić iz ove naše Bosne, svima bi nam bilo ljepše i rahatnije. Nejse. Nego sam vam ovo hotio rijet:

Gledam onog mog ahbaba Muhameda,nije mu bilo mrsko da sjedne u avijon i dojde u Sarajvo, čak iz Šveske, nije ti šala i pravo u Senadov dnevnik da rekne ljudima šta on misli i šta zna. Aferim, tako i treba. Kad ne smiju ovi naši pametnjakovići nijene, smije Muhamed, čak iz Švedske doć da rekne narodu, da mu makar oči otvori kad mu ih svi širom zatvaraju, i to na ovom vaktu kad je pametnije šutit neg govorit. Jer dok pametni šute mudri rajzuju i zulum čine na ovom Dunjaluku.

Veli meni onaj moj hairsuz Mute kad smo se vraćali:

Uzeire, eto vidio si malo Holandije i kako ti se čini. Jel ljepša od naše Bosne?

Jok ona, haman je ista ko Bosna.

Kako bolan Uzeire ista, u šta si ti gledo.

Gledo, moj Mujo i vidio Bosnu, ko da je neko popeglo i poravno ona naša brda i planine i raspušćo one naše lijepe rijeke da sve poplave, podašišo one naše šume, baš ko ćelav insan kad navlači ono malo kose što mu je ostalo i pravi cirkuz od sebe. Jedino je, more bit, Holandija bogatija i uređenija neg naša Bosna.

- Kaki bogatija, moj Uzeire. U nas ti ima bogatstva kolko hoćeš, samo što je neprvilno raspoređeno. Bosna ti je najsređenija zemlja na svijetu, tu se sve zna i sve je zapečaćeno i ovjereno. Sredili su je za sva vremena.

- Šta se to zna u nas,moj Mujo?

- Sve Uzeire, ko šta može a ko ni blizu. U nas ne možeš bit ni Predsjednik kućnog savjeta ako nisi dobar sa Bimom, jer je ta funkcija rezervisana sve do Sudnjeg dana, a da ti ne govorim o većim funkcijama i poslovima gdje se lova uzima. Sve se u nas zna, moj Uzeire i sve će ti vako bit do novog rata.

- More bit moj Mujo, a more i ne bit, ko će ga znat. Jedino što još znadem je: Dunjaluk ti je naki sa kakog ga pendžera gledaš.Kad se malo odmakneš pa se vratiš,ukaže ti se drugačiji Dunjaluk i sa tvog pendžera, a kako god se okreneš gujica ti dođe iza leđa, pa ti vidi.

Top