ZIJAD BURGIĆ: ‘Ta će ta Evropa?

16 Juni 2015

Što ćemo mi Bosanci u EU? Tamo vlada truhli kapitalizam. To je toliko gnjilo, tvrde svi njihovi i naši euroskeptici, da će sve otići k vragu. Jadni hrvatski građani! Jerbo, oni odoše u EU, misaona munja revolucije ih više neće moći ošinuti! Oni pjevaju, a ne znaju da je kapitalizam na izdisaju već dugo.

Mi, Bosanci, mi smo sretan narod. Mudri smo i pametni. Kako smo samo prozreli sve namjere vatikanaca, cionistanaca, amerikanaca i anglikanaca. Kakvi njihovi euroskeptici. Nas niko neće više prevariti. Raskrinkali smo sve teorije i zavjere. Živjeli balkanci, Balkan je naš!

Sada čekamo, oboružani naukom i video-znanjem, da nas misaona munja udari, da uzdrma to naše naivno narodno tle. Bit će to početak procesa emancipacije naroda u ljude. Glava te emancipacije bit će filozofija, a njeno oružje proleterijat.

Sve se uklapa u teoriju. Proletera ima i viš nego što revoluciji treba, samo misao nam negdje zastala u letu. Misao je sputana, zbunjena, ali mora jednom ošinuti. Bauk misli lebdi nad Balkanom!

A onda ide sve k'o po loju, kako i treba. Ukidanje proleterijata, pa samim time i buržoazije... Revolucija – naravno permanentna. Diktatura – naravno proleterska. I konačno put na Istok. Iz carstva nužnosti u carstvo slobode!

Negdje na tom našm putu emancipacije će revolucija pojesti neku svoji djecu. Vukovi će povaljati čobane. Aska će, kao i u svakom mitu, nadmudriti vuka! A stado, k'o stado. Ovce će i dalje blejati bosanskim i balkanskim pašnjacima i dozivati svoje čobane, al’ čobana više biti neće. Ko li će nam oranje gaziti, a ko li će na ovce paziti?

‘Ta će ta Evropa! Umrite u njoj, fukare licemjerne i bijedni bogataši. A mi, akobogda, mi ćemo na Balkanu svi biti rumeni, plavokosi i zdravi! Ako se prije toga ne iskrvimo!?

 

Povezani članci (by tag)

Top