Džoni Štulić se žalio Ustavnom sudu Srbije

09 Decembar 2015

Čuveni rok muzičar i bivši frontmen grupe “Azra” Branimir Džoni Štulić podneo je žalbu Ustavnom sudu Srbije zbog povreda prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku.

ČUVENI jugoslovenski rok muzičar i bivši frontmen grupe “Azra” Branimir Džoni Štulić podneo je žalbu Ustavnom sudu Srbije zbog povreda prava na pravično suđenje i suđenje u razumnom roku, u postupku za zaštitu autorskih prava. Naime, Štulić je pre tri godine preko advokata Stevana Jankovića pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće “Plato” i diskografskih kuća “Komuna” i “Haj-faj”, zbog kršenja autorskih prava, odnosno neovlašćenog štampanja i izdavanja njegove muzike iz vremena rada sa “Azrom” i perioda kada je nastupao samostalno, kao i zbog doštampavanja njegovih prevoda klasičnih dela antičke književnosti na savremeni srpski jezik.

Osnovne primedbe odnose se na to da je sud utvrdio da Štulić nije državljanin Srbije, kao i da je tužba odbačena tri godine nakon podnošenja, a nakon svega nekoliko ročišta. Time su, po rečima advokata Jankovića, prekršeni i Ustav Srbije i član 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Muzičar je u žalbi naveo da mu sud nije dopustio da da iskaz u postupku koji je pokrenuo zbog zaštite svojih autorskih prava. Kako ne poseduje pasoš, nije mogao da dođe na suđenje iz Holandije gde živi, pa je predložio da iskaz da putem video linka, ali mu je sud to uskratio.

- U žalbi je navedeno i da sud nije poštovao činjenicu da su autorska prava zaštićena Bernskom i Pariskom konvencijom u kojima piše da će autori “u svakoj zemlji u kojoj dođe do povrede autorskih prava biti izjednačeni sa autorima državljanima te zemlje” - izjavio je Janković za N1. - Srbija je Štulića tretirala kao stranog državljanina, što on nije. On nema nijedno državljanstvo, što smo i dokazivali tokom postupka, kako njegovom identifikacionom karticom u kojoj piše da ima “jugoslovensko državljanstvo”, tako i pasošem koji mu je izdao konzulat SRJ u Hagu 1996.

Top