Šerbedžija i Rundek na projektu animacije Ježeve kućice

16 Oktobar 2015
Izvor: YouTube (screenshot)

Proslavljena poema Branka Ćopića "Ježeva kućica", uskoro dobija svoju kratkometražnu animiranu verziju, čije je snimanje počelo ovih dana u Zagrebu i trebalo bi biti dovršeno do leta iduće godine. Na projektu sarađuju i Rade Šerbedžija i Darko Rundek.

Režiju i scenario "Ježeve kuće", kako glasi originalni naslov priče, potpisuje hrvatsko-kanadska autorka Eva Cvijanović, koja se hrvatskoj publici predstavila filmom "Morska bolest" na prošlogodišnjem Animafestu, ističe se u najavi Bonostudija, koji će uz kanadski Nacionalni filmski odbor producirati mnogima omiljenu priču o ježu zaljubljenom u svoj dom.

Cvijanović smatra da je to delo univerzalnog koncepta, koji je izuzetno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela. "Dom može biti mesto, ali i stanje uma koje delimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno", ustvrdila je, najavljujući film.

"Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Kanadi, ona i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dete prvi put čula", dodala je.

Za film je okupljena afirmisana ekipa s raznih područja - za naraciju je zadužen Rade Šerbedžija, za muyiku Darko Rundek, dok će Tim Alen biti savetnik za lutke i animaciju Ivani Bošnjak i Tomasu Džonsonu.

Alen je i stalni saradnik slavnih reditelja na filmovima u tehnici lutka-animacije, na primer Tima Bartona na filmovima "Mrtva nevesta" i "Frankenweenie" iVesa Andersona na "Fantastičnom gospodinu Foksu".

Povezani članci (by tag)

Top